Waarom je van fouten leert!

19 september 2014 | Geen categorie

Van je fouten leren gaat niet vanzelf.

Toen ik na drie jaar opleiding de handdoek in de ring gooide en stopte met de opleiding, lag dit in mijn beleving aan de docenten, medestudenten, die mijn ontwikkeling in de weg hadden gezeten. Daar had ik goede redenen voor: de bejegening van docenten en medestudenten in die situatie was ronduit negatief en manipulatief.

Door die omstandigheden was het voor mij gemakkelijk om mijn eigen aandeel onder de mat te vegen. Pas jaren later ben ik gaan zien hoe ik mijn eigen opleiding heb getorpedeerd. Toen leerde ik in een andere situatie mijn eigen aandeel zien, en kon toen ook terugkijken op mijn eigen rol in het geheel.

Helaas zijn we als mensen geneigd, onze eigen fouten en mislukkingen te externaliseren (de oorzaak bij de ander te leggen), en onze successen geheel op ons eigen conto te schrijven.

Dit gegeven staat ons in de weg om tot ontwikkeling te komen, te groeien en tot nieuw gedrag te komen. Pas als je je eigen fouten kunt zien en erkennen, kun je andere keuzes maken.

In mijn werk als gestalttherapeut of supervisor help ik je hierbij stil te staan. Dit is niet leuk, maar wel ontzettend nuttig. Het is kwetsbaar, ongemakkelijk, soms regelrecht naar en pijnlijk.

Toch helpt het om nieuwe wegen te onderzoeken, jezelf meer te accepteren, en misschien met wat meer mildheid en liefde naar jezelf en anderen te kijken!

Tags: , , , ,