Vormen van Supervisie

Vormen van supervisie

Supervisie kan op verschillende manieren vormgegeven worden. Het is verstandig van te voren goed te overwegen welke vorm voor jou het beste aansluit bij je behoefte. Je kunt kiezen voor verschillende vormen van supervisie: individuele supervisie, groepssupervisie, triade of livesupervisie.

Individuele supervisie

Eén op één werken met je supervisor maakt dat je je goed kan focussen op je eigen interne processen. Zeker wanneer je een echt mensen-mens bent, graag in groepen werkt, kan deze vorm van supervisie goed voor je zijn. Het daagt je uit om constant alleen met jezelf bezig te zijn. Voor denkers en binnenvetters is deze vorm minder geschikt, omdat zij teveel in hun comfortzone blijven.

Groepssupervisie

Werken in een groep geeft een extra leerdimensie: door de verschillende persoonlijkheden van je medesupervisanten wordt de interactie in de groep belangrijker. Die interactie geeft andere informatie en maakt het ervaren van wat je bespreekt concreter en directer. In principe geschikt voor iedereen, maar vooral wanneer je geneigd bent om weinig te delen met anderen van je eigen interne processen.

Triade

een triade is een vorm van groepssupervisie waarin twee supervisanten werken met een supervisor.

Livesupervisie

Soms zit je in een impasse met een cliënt, leerling of collega. Je hebt van alles geprobeerd, je hebt het gevoel ergens iets te missen. In livesupervisie werk je in één ruimte met je supervisor en je cliënt, leerling of collega. Je supervisor helpt je samen met de ander te reflecteren op wat er in het contact gebeurt. Wat maakt dat het niet loopt, zoals je graag zou willen. Livesupervisie kan een onderdeel zijn van een supervisietraject, maar kan ook los daarvan plaatsvinden.