Generieke vaardigheden

11 september 2014 | Geen categorie

Ik vind het bijzonder interessant om linkedin-profielen te lezen. Je ziet de professionele geschiedenis van mensen, waarin vaak op het eerste gezicht een allegaartje van cursussen, opleidingen en werkervaring te vinden is. Niet zelden zie je dat de huidige baan niets van doen meer heeft met oorspronkelijke opleidingen. Door een mix van toeval, interesses, kansen en levensgebeurtenissen hebben mensen zich doorontwikkeld.

Als ik alleen maar mijn eigen geschiedenis als voorbeeld neem: ooit begonnen aan een opleiding Docent Drama, uiteindelijk muziekdocent geworden, maar nu inmiddels Gestalttherapeut en supervisor.

Kennelijk zit er achter al die ontwikkelde vaardigheden, behaalde diploma’s, competenties, etc. een ander motor die al die kanten met elkaar verbindt, een eigenheid, een unieke samenstelling van eigenschappen die het mogelijk maakt om én muziekdocent te zijn en supervisor.

Supervisie houdt zich nu juist bezig met dit gedeelte van je (beroeps-)persoon. Jouw unieke constellatie van eigenschappen, ervaringen en drijfveren hebben zeer veel invloed op hoe jij je werk uitvoert, en hoe succesvol je daarin bent.

Deze eigenschappen noem je ook wel generieke vaardigheden (generiek: algemeen, niet specifiek). Generiek, omdat ze niet direct te koppelen zijn aan jouw specifieke beroep, een cursus of opleiding die je gedaan hebt.

Je enthousiasme, discipline, oog voor detail, creativiteit of doorzettingsvermogen worden steeds belangrijker om onderscheidend te zijn in je vak.

In supervisie leer je beter de verbinding te maken tussen deze eigenschappen en je werk. Én je leert je valkuilen kennen die verweven zijn met je kwaliteiten.

Tags: ,